Mergi la conţinutul principal

Ghid util pentru montarea sistemului de încălzire în pardoseală. Sfaturi practice

Urmează să achiziționezi un sistem de încălzire în pardoseală și cauți informații detaliate despre montare? Ai ajuns în locul potrivit.

Descoperă, mai jos, ghidul util pentru montarea sistemului de încălzire în pardoseală, din care poți afla, totodată și cât de dificilă sau de facilă este montarea acestui sistem.

 

În continuare vei afla cum funcționează încălzirea în pardoseală, unde poate fi montat sistemul, cum se montează pas cu pas, precum și alte sfaturi practice pentru eficientizarea sistemului tău de încălzire în pardoseală.

 

Cum funcționează un sistem de încălzire în pardoseală?

 

Încălzirea în pardoseală funcționează pe principiul radiației termice. O cameră se încălzește prin încălzirea directă a podelei, în loc de încălzirea aerului din încăpere, așa cum este în cazul utilizării caloriferelor. Căldura podelei radiază pe obiectele din încăpere, de jos în sus. Încălzirea în pardoseală este mai eficientă datorită faptului că suprafața care radiază căldură în încăpere, este mult mai mare și distribuie căldura egal, nu doar lângă sursă, cum ar fi în cazul caloriferelor,

Încălzirea în pardoseală este de 2 tipuri: încălzire electrică și încălzire cu agent termic. Încălzirea în pardoseală cu agent termic folosește un sistem de conducte, montate sub podea, prin care trece apă încălzită. Conductele sunt montate la nivelul podelei, sub finisajul ales (gresie, parchet, mochetă, etc).

 

Unde poate fi montat sistemul de încălzire în pardoseală?

 

Sistemul poate fi montat în orice spațiu, indiferent de suprafață, etaj, tipul de clădire, veche sau nouă.

 

 

Cum se montează un sistem de încălzire în pardoseală, pas cu pas?

 

Un sistem de încălzire în pardoseală se poate monta atât în locuințele noi, aflate în etapa de construcție, cât și în cadrul unui proiect de renovare, în locuințele mai vechi. Pentru realizarea proiectului sunt necesari următorii pași:

1. Planificare

Înainte de demararea proiectului este necesară realizarea schiței proiectului.

Pe baza schiței, se determină cantitatea de materiale necesare (în funcție de dimensiunea proiectului) și funcțiile dorite (nivel de automatizare a sistemului)

  • alegerea tipologiei materialelor
  • alegerea nivelului de automatizare
  • alegerea tipului de finisaj

Recomandăm consultarea unui specialist care poate realiza corect calculele de materiale necesare. Acest lucru poate însemna reducerea costurilor, dar și evitarea problemelor ulterioare, legate de insuficiența materialelor.

2. Montarea sistemului de încălzire în pardoseală

  • Stabilirea locului distribuitorului echipat cu debitmetre și montarea acestuia (recomandat să fie amplasat astfel încât să existe acces pentru verificări și reglaje, de obicei se alege un spațiu precum holul, sub scara interioară, cămară, spațiu tehnic).
  • Primul strat: izolația, folie de polietilenă și banda perimetrală
  • Al doilea strat: placa cu nuturi pentru prinderea în condiții optime a țevilor; montarea corectă a țevilor se face cu ajutorul unor agrafe speciale
  • Montarea circuitului de țevi: se amplasează circuitul de țevi, conform schiței proiectului. Se realizează verificarea funcționării sistemului.
  • Înainte de a turna șapa, se face proba de presiune; se lasă sistemul în presiune cel puțin 24 de ore
  • Se toarnă șapa. Nivelul de transfer termic al încălzirii în pardoseală este influențat de calitatea șapei folosite. Întrebați echipa de montaj despre cele mai eficiente soluții de șapă. Se așteaptă uscarea acesteia, care poate dura între 30 și 45 de zile (pentru șapa din ciment). Nu se recomandă pornirea sistemului cu scopul de a grăbi procesul de uscare.

3. Finisajul

Performanța unui sistem de încălzire în pardoseală este influențată de tipul de finisaj ales. Deși se poate alege orice tip de finisaj, materialele ceramice asigură cel mai bun transfer termic (gresie, marmură, granit). Dacă optați pentru parchet sau mochetă, sistemul va trebui proiectat în funcție de grosimea finisajului, astfel încât să funcționeze în parametrii optimi.

Sistemul complet pentru încălzirea în pardoseală conține: centrală termică, placă cu nuturi, aditiv pentru șapă; țeavă tip PEX; distribuitor echipat cu debitmetre; colector echipat cu servomotoare pentru controlul precis al temperaturii ambientale; grup de pompare și amestec pentru circulația corectă a apei prin țevile din pardoseală și pentru menținerea temperaturii constante; sistem de control al temperaturii din cameră, finisaje.

SFAT: cu cât țevile sunt montate mai des, cu atât este mai mare eficiența schimbului termic.

 

Încălzirea în pardoseală: sfaturi practice pentru montarea unui sistem eficient

 

Sistemul de încălzire în pardoseală poate fi montat în orice încăpere. Există însă câteva aspecte importante de luat în considerare înainte de montarea sistemului, care țin de specificul fiecărui proiect. De exemplu:

  • Timpul necesar pentru încălzirea unei camere variază. În funcție de temperatura exterioară, gradul de izolare termică a clădirii, dar și de cum este realizat efectiv sistemul de încălzire în pardoseală, o cameră se poate încălzi într-un interval cuprins între 6 – 11 ore (la prima pornire a sistemului în sezonul rece). Ulterior, timpul de încălzire va scădea semnificativ, pentru că sistemul va funcționa doar pentru a păstra temperatura setată.
  • Tipul de finisaj ales pentru încălzirea în pardoseală influențează eficiența transferului termic. Finisajele ceramice (gresie, marmură, granit) asigură un nivel de transfer termic foarte bun. Se poate opta și pentru parchet laminat, parchet din lemn masiv, sau mochetă, dar sistemul trebuie proiectat în funcție de grosimea acestor tipuri de finisaje, iar eficiența poate fi semnificativ mai scăzută.
  • Cere ajutorul specialiștilor. Nu ezita să ne contactezi pentru realizarea sistemului tău de încălzire în pardoseală.

Îți oferim experiența noastră în sisteme de încălzire în pardoseală. În 1995 am montat primul sistem de încălzire în pardoseală din România, care funcționează perfect și azi. Contactează-ne. Te ajutăm să ai, într-un timp scurt, încălzire în pardoseală acasă la tine!

 

Află tot ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală aici.