Încălzirea în pardoseală a devenit tot mai populară în ultimii ani, iar în prezent este considerată cea mai eficientă metodă de încălzire a locuințelor. Dacă în trecut caloriferele erau la loc de cinste în case, birouri sau alte spații interioare, acum există o alternativă mai confortabilă, mai economică și mai durabilă. Acasă, efectiv vei uita de grija frigului la picioare. Podelele nu vor mai fi reci atunci când te ridici din pat sau de pe canapea și nu ai papucii la îndemână. Dacă mai adaugi și facturile lunare mai mici, libertatea totală în amenajarea interioară – căci tot sistemul va fi montat sub podele – și lipsa zgomotelor, pentru că orice sunet este mascat de straturile de finisaj, atunci e limpede că încălzirea în pardoseală este o alegere excelentă pentru căminul tău.
În acest material vei găsi mai multe informații și detalii despre cum funcționează încălzirea în pardoseală în comparație cu cea prin calorifere, dar și ce avantaje și dezavantaje există odată ce îți montezi un astfel de sistem:
Cum funcționează încălzirea prin pardoseala versus încălzirea prin calorifere
Probabil îți pui întrebarea: ce să aleg, încălzire prin pardoseala sau calorifere? Pentru a face alegerea în cunoștință de cauză, primul pas este să știi cu exactitate cum funcționează fiecare. La baza încălzirii în pardoseală stă principiul radiației termice. Adică, spre deosebire de caloriferele care încălzesc aerul dintr-o cameră, sistemul montat în pardoseală funcționează prin încălzirea directă a podelei, care radiază căldura de jos în sus, pe obiectele din încăpere.
Ca să înțelegi exact modul de funcționare: Un calorifer amplasat într-o cameră emană căldură în jurul lui, care abia apoi se răspândește în tot spațiul. În schimb, încălzirea în pardoseală se distribuie uniform și în mod egal, nu doar lângă sursă, cum e în cazul caloriferelor. Mai mult, suprafața care radiază căldură în încăpere este mult mai mare, asigurând un confort sporit.
Care sunt avantajele optării pentru încălzirea prin pardoseală
În timp ce caloriferele clasice emană diverse zgomote atunci când se încălzesc, apa se aude curgând în interior instalației și e nevoie de aerisire periodică, conductele pentru încălzirea în pardoseală sunt silențioase, izolate cu materiale insonorizante și au o durată lungă de viață, de până la 50 de ani.
Față de metodele tradiționale de încălzire, cum sunt caloriferele, un sistem complet de încălzire în pardoseală oferă numeroase avantaje.
Economie la factura de gaz sau electricitate. Da, atunci când optezi pentru încălzire prin pardoseală facturile lunare vor fi mai mici. Costurile se reduc în general cu 20%. Motivul? Printre altele, conductele montate în podea pot funcționa cu apă încălzită începând de la doar 35°C, față de calorifere, unde apa ajunge la 50-60°C sau mai mult.
Cu ce alte avantaje mai vine încălzirea în pardoseală?
Confort sporit dat de distribuția uniformă a căldurii de jos în sus pe toată suprafața încăperii. Podelele nu vor mai fi reci, iar temperatura va rămâne constantă.
Control al temperaturii în fiecare încăpere. Încălzirea prin pardoseală îți permite montarea unor termostate de ambient în toate încăperile. Astfel vei putea regla temperatura în mod individual în fiecare cameră, fie că vorbim despre locuință, birou, sau alt spațiu interior. Vrei 24 de grade în camera copiilor și nu mai mult de 20-21 în living? Sigur că se poate!
Economie de spațiu și design interior după bunul plac. Când optezi pentru încălzire în pardoseală ai libertate deplină în a-ți decora locuința sau biroul așa cum îți dorești. Canapeaua la geam? Desigur! Un dulap nou în baie? Pe orice perete liber, căci nu există calorifer.
Durată foarte mare de viață și costuri reduse de întreținere. Toate componentele sistemului de încălzire prin pardoseală au o durată lungă de viață, în general mai lungă decât cea a clădirii. Țevile de plastic folosite pentru distribuția apei nu se sparg, nu se fisurează și nu sunt supuse riscului de coroziune. Te poți bucura de sistemul montat în podea până la 50 de ani. Mai mult, acesta nu necesită verificări tehnice anuale, deci nu există costuri de întreținere.