Mergi la conţinutul principal

Încălzire în pardoseală sau calorifere? Iată care sunt avantajele și dezavantajele

Încălzirea în pardoseală a devenit tot mai populară în ultimii ani, iar în prezent este considerată cea mai eficientă metodă de încălzire a locuințelor. Dacă în trecut caloriferele erau la loc de cinste în case, birouri sau alte spații interioare, acum există o alternativă mai confortabilă, mai economică și mai durabilă. Acasă, efectiv vei uita de grija frigului la picioare. Podelele nu vor mai fi reci atunci când te ridici din pat sau de pe canapea și nu ai papucii la îndemână. Dacă mai adaugi și facturile lunare mai mici, libertatea totală în amenajarea interioară – căci tot sistemul va fi montat sub podele – și lipsa zgomotelor, pentru că orice sunet este mascat de straturile de finisaj, atunci e limpede că încălzirea în pardoseală este o alegere excelentă pentru căminul tău.

 

În acest material vei găsi mai multe informații și detalii despre cum funcționează încălzirea în pardoseală în comparație cu cea prin calorifere, dar și ce avantaje și dezavantaje există odată ce îți montezi un astfel de sistem:

 

Cum funcționează încălzirea prin pardoseala versus încălzirea prin calorifere

 

Probabil îți pui întrebarea: ce să aleg, încălzire prin pardoseala sau calorifere? Pentru a face alegerea în cunoștință de cauză, primul pas este să știi cu exactitate cum funcționează fiecare. La baza încălzirii în pardoseală stă principiul radiației termice. Adică, spre deosebire de caloriferele care încălzesc aerul dintr-o cameră, sistemul montat în pardoseală funcționează prin încălzirea directă a podelei, care radiază căldura de jos în sus, pe obiectele din încăpere.

Ca să înțelegi exact modul de funcționare: Un calorifer amplasat într-o cameră emană căldură în jurul lui, care abia apoi se răspândește în tot spațiul. În schimb, încălzirea în pardoseală se distribuie uniform și în mod egal, nu doar lângă sursă, cum e în cazul caloriferelor. Mai mult, suprafața care radiază căldură în încăpere este mult mai mare, asigurând un confort sporit.

 

Care sunt avantajele optării pentru încălzirea prin pardoseală

 

În timp ce caloriferele clasice emană diverse zgomote atunci când se încălzesc, apa se aude curgând în interior instalației și e nevoie de aerisire periodică, conductele pentru încălzirea în pardoseală sunt silențioase, izolate cu materiale insonorizante și au o durată lungă de viață, de până la 50 de ani.

Față de metodele tradiționale de încălzire, cum sunt caloriferele, un sistem complet de încălzire în pardoseală oferă numeroase avantaje.

Economie la factura de gaz sau electricitate. Da, atunci când optezi pentru încălzire prin pardoseală facturile lunare vor fi mai mici. Costurile se reduc în general cu 20%. Motivul? Printre altele, conductele montate în podea pot funcționa cu apă încălzită începând de la doar 35°C, față de calorifere, unde apa ajunge la 50-60°C sau mai mult.

 

Cu ce alte avantaje mai vine încălzirea în pardoseală?

 

Confort sporit dat de distribuția uniformă a căldurii de jos în sus pe toată suprafața încăperii. Podelele nu vor mai fi reci, iar temperatura va rămâne constantă.

Control al temperaturii în fiecare încăpere. Încălzirea prin pardoseală îți permite montarea unor termostate de ambient în toate încăperile. Astfel vei putea regla temperatura în mod individual în fiecare cameră, fie că vorbim despre locuință, birou, sau alt spațiu interior. Vrei 24 de grade în camera copiilor și nu mai mult de 20-21 în living? Sigur că se poate!

Economie de spațiu și design interior după bunul plac. Când optezi pentru încălzire în pardoseală ai libertate deplină în a-ți decora locuința sau biroul așa cum îți dorești. Canapeaua la geam? Desigur! Un dulap nou în baie? Pe orice perete liber, căci nu există calorifer.

Durată foarte mare de viață și costuri reduse de întreținere. Toate componentele sistemului de încălzire prin pardoseală au o durată lungă de viață, în general mai lungă decât cea a clădirii. Țevile de plastic folosite pentru distribuția apei nu se sparg, nu se fisurează și nu sunt supuse riscului de coroziune. Te poți bucura de sistemul montat în podea până la 50 de ani. Mai mult, acesta nu necesită verificări tehnice anuale, deci nu există costuri de întreținere.

 

Ce dezavantaje există la încălzirea prin pardoseală față de încălzirea prin calorifere

 

Investiția inițială este mai mare, însă costul se va amortiza în timp, mai ales dacă spațiul în care este montată încălzirea în pardoseală este foarte bine izolat termic.

Defecțiunile la sistemele montate în podea sunt destul de rare. Totuși, în cazul în care apar, ele vor necesita costuri mai mari de reparație, asta pentru că trebuie scos finisajul și sapa. Pentru a evita acest scenariu asigură-te că beneficiezi de garanție direct de la producător.

Atunci când îți alegi piesele de mobilier precum canapeaua, șifonierul, biblioteca sau patul din dormitor, îți recomandăm să optezi pentru modele care au picioare și care nu blochează căldura. Același lucru este valabil și dacă încălzirea în pardoseală este montată în spații de birouri sau în alte zone interioare.

Încălzirea în pardoseală înseamnă costuri lunare mai mici, un confort termic sporit datorită distribuției uniforme a căldurii și reglaj individual al temperaturii în fiecare cameră. Ai numeroase motive să optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală față de unul tradițional cu calorifere. Profită de avantajele pe termen lung și de 100% confort pentru tine și familia ta!