Mergi la conţinutul principal

Cum alegem corect capacitatea aparatului de aer conditionat?

Cum alegem corect capacitatea aparatului de aer conditionat?

 

Te gândești să achiziționezi un nou aparat de aer condiționat sau să modernizezi sistemul de răcire a casei tale? Căutarea de aparate de aer condiționat rezidențiale, cel mai probabil te-a familiarizat cu diferitele tipuri existente pe piață, cum ar fi aparatele de aer condiționat single split, sistemele multi-split, ventiloconvectoare sau duct-uri și diferitele avantaje și funcții pe care acestea le oferă. De asemenea, în cercetările tale cu siguranță te-ai întâlnit des cu termenul BTU, dar poate nu ești sigur ce înseamnă sau cum să îl interpretezi atunci când trebuie să iei o decizie.

În acest articol ne propunem să explicăm notiunea de BTU și cum să estimăm ce capacitate de răcire ar trebui să aibă aparatul de aer condiționat ales pentru a face față necesarului de răcire pentru casa ta.

 

 

BTU: unitatea de măsură a capacității de răcire a aparatului de aer condiționat

 

Atunci când încerci să îți dai seama ce putere are un aparat de aer condiționat, te vei întâlni în mod sigur cu acronimul BTU-British Thermal Unit, o unitate de măsurare a energiei.

Din punct de vedere tehnic, 1 BTU este echivalent cu energia necesară pentru a încălzi o jumătate de kilogram de apă cu 1ºF. În cazul aerului condiționat, este unitatea folosită pentru a indica cantitatea de energie folosită pentru a elimina căldura dintr-o zonă într-o oră. Pentru a înțelege mai bine notiunea de BTU o putem compara cu caloriile. Ambele sunt unități care măsoară energia și, la fel ca și corpurile noastre, aparatele de aer condiționat au nevoie de cantitatea potrivită de energie pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice în mod optim. O cantitate prea mică de energie ar însemna o performanța  scăzută, iar prea mult ar putea supraîncărca sistemul și spațiul. După cum am menționat, aparatele de aer condiționat mută energia dintr-un loc în altul, iar „BTU” ne indică puterea unui aparat de aer conditionat. De exemplu, o unitate de 12000 BTU poate elimina 12000 BTU dintr-o cameră într-o oră. Simplu.

Deci, cu cât este mai mare cifra BTU, cu atât este mai mare capacitatea de răcire și mai puternic un aparat de aer condiționat. Această unitate este utilizată deasemenea și pentru pompe de căldură, chillere și alte aparate de încălzire și răcire. De remarcat este că, pentru aparatele de aer condiționat, „BTU” se referă la capacitatea de ieșire, răcirea sau încălzirea pe care unitatea o cedează locuinței, spre deosebire de capacitatea de intrare care măsoară cantitatea de energie necesară pentru a funcționa un aparat, cum ar fi un cuptor, de exemplu.

 

Să calculăm de câți BTU ai nevoie!

Poate te întrebi ce capacitate de răcire ar trebui să aibă aparatul tău de aer condiționat. Răspunsul depinde de mărimea casei sau a camerei în care vei monta unitatea interioară a sistemului, de suprafața și înălțimea spațiului de răcit.

Necesarul de BTU se poate calcula astfel:

Pentru un spațiu de 25 m² având o înălțime de 2,8 m, calculăm un volum de aer= 25x2,8= 70 m³

Pentru 1 m³ aer este necesar cca 50W, deci pentru spațiul din exemplul nostru necesarul va fi 50x70=3500 W

1 W = 3,412 BTU/h  ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de 3500 x 3,412 = 11942 BTU/h

Asadar pentru a răcori o încăpare de 25 m² cu înalțimea de 2,8 m, vom avea nevoie de un aparat de aer condiționat de 12000 BTU. Aceasta este o estimare pentru o cameră care este expusă la condiții climatice medii.

Pe langa dimensiunea spațiului pe care dorim să îl răcim există alți factori de care trebuie să ținem cont în alegerea aparatului de aer condiționat ideal:

  • numărul și dimensiunea ferestrelor și expunerea la soare. Lumina soarelui este de obicei considerată un lucru bun, dar prin ferestre poate intra o cantitate mare de căldură. Dacă locuința ta are ferestre multe sau foarte mari, vei avea o expunere mai mare la soare. Acest lucru poate fi decisiv în climatele mai calde, unde aparatul de aer condiționat va avea nevoie de mai multă putere pentru a răci casa.
  • orientarea casei poate afecta modul în care se acumulează căldură pe parcursul zilei. În general, o casă orientată spre est are cea mai mare expunere la soare în cea mai răcoroasă oră a zilei, dimineața. Pe când, o casă orientată spre vest este expusă la soare în cea mai caldă oră, începând cu după-amiaza.
  • clima: un aparat de aer condiționat nu va trebui să fie la fel de puternic într-un climat mai rece, în comparație cu un climat mai cald, unde va fi folosit mai des pentru perioade mai lungi de timp.
  • umiditate relativă. Dacă ați experimentat o vară caldă și umedă, știți că umiditatea mai mare face ca aerul să se simtă mai fierbinte și mai inconfortabil. Acest lucru se datorează faptului că aerul fierbinte nu se poate disipa în aceste condiții. Dacă locuiți într-o regiune cu umiditate ridicată, orientați-vă spre unitățile de aer conditionat dotate cu funcție Dry Mode, care ajută la scăderea umidității ambientale.
  • izolatie. Izolarea unei clădiri este esențială pentru eficiența aparatului de aer condiționat. Într-o casă izolată corespunzător pierderile de aer rece /caldură vor fi minime. În caz contrar cu o izolare redusă, zilele calde se pot simți mai calde și zilele reci, mai reci. Ca prim pas, verificați ușile și ferestrele pentru orice goluri care ar putea lăsa aerul rece să iasă.
  • amenajarea casei și distribuția camerelor. Ca un factor care afectează mai puțin capacitatea de răcire și mai mult tipul de aer condiționat, trebuie luată în considerare amenajarea din interiorul casei. Nu este acelasi lucru sa răcorești o garsonieră openspace sau un apartament cu dormitor separat. De obicei, acest lucru stabilește tipul de aparat recomandat, deoarece aparatele de aer condiționat montate pe perete single split sunt ideale pentru camere single, în timp ce unitățile multi-split pot fi utilizate în diferite încăperi din casă și ambele sisteme vin într-o gamă de capacități diferite.

 

Este bine să alegem un AC cu un număr mai mare de BTU?

Logic ar fi să credem că cu cât este mai mare capacitatea BTU a unui aparat de aer condiționat, cu atât aparatul este mai bun, indiferent de dimensiunea casei noastre. Aceasta este o concepție des întâlnită, dar greșită. La fel cum un aparat cu o capacitate BTU mai mică decât cea recomandată nu va fi suficient pentru a ne răci casa în mod corespunzător și o capacitate BTU mai mare are consecințele sale negative.

Când aparatul de aer condiționat are capacitatea prea mică, acesta va funcționa la puterea maximă în mod continuu și tot nu va atinge nivelul de confort dorit. Practic, va fi prea multă căldură pentru ca aparatul să o poată gestiona. Acest lucru nu numai că va crește consumul de energie, dar va reduce și durata de viață a aparatului de aer condiționat.

Ce se întâmplă când un AC are capacitate BTU mai mare decât ar fi necesar?

Cand aparatul de aer condiționat este prea puternic, va răci rapid camera și va opri ciclul, apoi va porni din nou pentru a menține temperatura setată. Acest ciclu continuu de pornire și oprire în perioade atât de scurte de timp face ca unitatea AC să lucreze mai mult decât este necesar. Este de la sine înțeles, o unitate cu capacitate mai mare va avea un consum mai mare de energie, irosind energie prețioasă care ar putea fi utilizată în altă parte și, din nou, va avea un impact negativ asupra duratei de viață a aparatului de aer condiționat.

 

Te ajutăm să găsești aparatul de aer conditionat optim pentru tine

Asadar atunci când alegi capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat pentru casa ta trebuie să ții cont de diverși factori.  Dar indiferent de alegerea ta, poți găsi soluția potrivită din gama largă pe care noi ți-o oferim. De la garsoniere la case de familie mari și nu numai, există o soluție care să se potrivească tuturor nevoilor tale și care îți va menține casa confortabilă. https://radox.ro/magazin/aer-conditionat