Ce este încălzirea în pardoseală?


Încălzirea prin pardoseală este o formă de încălzire centralizată cu un grad foarte înalt de confort termic întrucât se realizează prin conducere, radiație și convecție. Podelele radiante, cu simplitatea lor naturală, nu sunt decât una dintre numeroasele încercări de succes ale omului de a transpune un fenomen spontan din natură în tehnologie: schimb termic prin iradiere.

Apa care curge prin conductele de plastic, care sunt îngropate în stratul de beton al pardoselii, conduce la transferul de căldură care transformă de fapt întreaga pardoseală într-un sistem radiant invizibil.

Lasă grijile deoparte legate de copiii tăi. Acum poți să-i lași să se joace oriunde în casă. Pot să alerge desculți prin orice camera fără să mai răcească din cauza podelelor reci. Sistemul de încălzire în pardoseală creează un confort pentru toți membrii familiei și transformă toată casă într-un loc de joacă pentru copii tăi.

De ce încălzirea în pardoseală?


Sănătatea familiei este extrem de importantă, iar în mediile puternic urbanizate praful este inamicul numărul 1 pentru problemele respiratorii.

Dispunerea aerului la o temperatură uniformă în încăpere previne debitele convective enervante care provoacă circulația prafului, un efect tipic pentru unitățile încălzite prin sisteme tradiționale, cum sunt caloriferele.

Mai mult, diferența redusă de temperatură între podea și mediu minimizează fenomenele convective naturale, reducând astfel prezența prafului și, în consecință, bacteriile pe care le transportă.

Suprafața largă radiantă a podelei oferă un aer încălzit la temperatura optimă și previne supraîncălzirea camerelor, așa cum se întâmplă în cazul soluțiilor clasice de încălzire cu calorifere.

Aerul mai puțîn cald este, de asemenea, mai puțîn uscat și acest lucru ajută sistemul respirator să funcționeze corect prevenind inflamațiile mucoasei nazale, precum și a laringitelor și bronșitelor.


Pentru o bună exploatare a sistemul radiant, nu este suficient să controlezi doar temperatura apei din centrală care merge spre circuitele radiante, deoarece acest lucru poate afecta nivelul de confort sau poate conduce la supraîncălzirea din unele camere în mod inutil.

Confortul fiecăruia variază în funcție de percepția individuală pentru căldură și frig, de utilizarea camerelor, așezarea camerelor către sud sau nord, etc.

Termoreglarea individuală oferă o soluție rațională și convenabilă, furnizând temperatura cea mai potrivită pentru fiecare cameră sau zonă și combinând cel mai bine confortul și economisirea de energie.

Gama largă de termostate și unități de termoreglare de la Giacomini acoperă orice nevoie, de la cele de bază până la cele mai rafinate sisteme și automatizate care au deveniț în ultimul timp foarte solicitațe pentru clădirile moderne.

Gama include două clase tehnologice diferite:

   • seria de sine stătătoare cu termostate, cronotermostate capabile să funcționeze că unități autonome

   • seria Klimabus cu sonde și termostate echipate cu senzori de umiditate, parte a unui sistem de control inteligent și modern


Libertatea totală de decorare și flexibilitatea de a folosi spațiul așa cum îți dorești sunt acum cerințe esențiale în viață modernă.

Sistemele de pardoseală radiante nu pun nicio limită la decorarea interioară, te lasă să îți folosești creativitatea, eliminând orice barieră funcțională și estetică.

Spre deosebire de soluțiile clasice, încălzirea în pardoseală este practic invizibilă, și nu ocupă spațiul de pe pereți.

Podelele radiante sunt, soluția perfectă și pentru clădirile istorice în care instalația de încălzire expusă nu este o opțiune din constrângeri explicite: proiectul inițial rămâne nealterat, asigurându-se un rezultat estetic impecabil.

De asemenea, mai ales în contextul global actual, acest sistem este foarte pretabil în clădirile de birouri din moment ce elimină răspândirea bacteriilor și microbilor în incinta clădirii.


Datorită metodei de montare sub șapă, sistemul de încălzire nu produce niciun zgomot de fundal.

De asemenea, vitezele mici ale apei care curge prin conductele sintetice garantează liniștea ambientală.

Nu în ultimul rând, panourile de izolare ale sistemului radiant au o suprafață insonorizantă care reduce zgomotul între etaje.

Odată montat, orice sunet este mascat de straturile de finisaj și te poți concentra pe lucrurile care contează.


Toate componentele sistemului prezintă o durată lungă de viață, în general mai lungă decât cea a clădirii.

Țevile de plastic folosite pentru distribuția apei nu se sparg, nu se fisurează și nu sunt supuse riscului de coroziune.

Panourile de izolare pe care se prind țevile, realizate din polistiren expandat peste care este turnată șapă specială, nu sunt supuse stresului de instalare și nu sunt afectate de modificările din mediul înconjurător.

Nici celelalte componente nu necesită îngrijiri specifice întrucât au foarte puține piese mecanice care pot fi afectate de uzură.

În plus, spre deosebire de caloriferele tradiționale care necesită curățare și verificare regulată, sistemul radiant în sine, montat în pardoseală, nu necesită nicio intervenție sau verificare.

De-a lungul timpului pot fi necesare verificări ale sistemului de distribuție, automatizării și pompelor care direcționează apa prin țevi și controlează temperatura acesteia.

Sistemul montat sub pardoseală, respectiv țevile și panourile izolante, au o durată de viață de 50 de ani fiind de o calitate foarte bună. Beneficiezi de garanție 10 ani, direct de la producător.


Prin definiție, experimentăm sentimentul de wellness, de bunăstare, când nu există un factor neplăcut în mediul înconjurător și ne regăsim într-o condiție de neutralitate totală cu mediul înconjurător.

Atunci când definim confortul unei camere condiționate, ne concentrăm, în general, pe căldură, frig și umiditate.

Dar conceptul de confort este mai structurat și mai complex, țînând cont de multe variabile, unele dintre ele fiind strict subiective: temperatura aerului, umiditatea relativă, viteză mișcării aerului și calitatea acestuia (senzații olfactive), iluminare, zgomot , precum și factori personali (vârstă, sex, cultură).

Când se iau în considerare principiile confortului:

    • strict din punctul de vedere termic 

    • standardul EN ISO 7730 definește ce înseamnă acesta.

Pe scurt, distribuția temperaturii într-o cameră este determinată de așa-numită curbă ideală de confort termic, conform căreia zonele mai apropiate de podea ar trebui să fie puțin mai calde decât cele mai aproape de tavan.

Și din acest punct de vedere, dintre toate sistemele de încălzire, confortul care rezultă din sistemul de incăzlire prin pardoseală este cel mai aproape de ideal.

S-a dovedit că podelele radiante dimensionate corespunzător și realizate cu tehnologii moderne oferă corpului uman niveluri mai ridicate de confort și stare de bine în comparație cu sistemele tradiționale de încălzire prin calorifere: confort sporit cu temperaturi constante și uniforme în cameră.


Soluția de încălzire prin pardoseală funcționează pe principiul diferențelor mici de temperatură între temperatura aerului din cameră și cea exterioară, astfel încât aerul permite reducerea dispersiilor de căldură (sau recircularea) și rezultând într-o economie majoră de energie. Temperatura apei care curge prin conducte este îmbunătățită prin schimbul termic de iradiere.

Acesta este motivul pentru care sistemele de încălzire în pardoseală pot funcționa cu apă încălzită începând de la doar 35 ° C, față de sistemele tradiționale de încălzire cu calorifere (50-60 ° C).

În consecință, temperaturile la care funcționează sistemele de încălzire în pardoseală oferă rate mai mari de economisire a energiei și permit exploatarea surselor de energie cu un eficiență mai mare (panouri solare, pompe de căldură, cazane de condensare). Sistemele de încălzire clasice au pierderi termice ridicate comparativ cu sistemele de încălzire în pardoseală ce radiază uniform o temperatură confortabilă, reducând pierderile termice.

Încălzirea în pardoseală produce o temperatură uniformă și confortabilă în toate încăperile, astfel reducând necesarul de consum. Acest proces de încălzire reduce facturile de gaz cu până la 20%. Din acest motiv, sistemele de încălzire prin pardoseală sunt clasificate internațional că având cel mai înalt nivel de eficientă energetică.

Trebuie menționat că transferul termic este influențat de anumiți factori:

   • pasul țevilor: cu cât țevile sunt montate mai des, cu atât este mai mare eficiența schimbului termic; practic un pas mai des al țevilor rezultă într-o mai mare economie de preț întrucât apă din conducte nu trebuie să fie foarte caldă pentru a încălzi ușor suprafață camerei

    • conductibilitatea țevii: este realizată în cea mai mare parte din plastic, un material care garantează o fiabilitate mare pe termen lung, aceste țevi au un cost redus în comparație cu metalele, nu sunt afectate de coroziune și oferă o versatilitate mare a instalației

   • șapă de beton: țevile sunt acoperite cu o șapă special concepută pentru instalații radiante, care are o fluiditate excelență, caracteristici ridicate de conductivitate și inerție termică redusă

    • finisajul: finisajele au caracteristici diferite de izolare și conductivitate; de exemplu, lemnul sau mocheta nu sunt foarte bune conductoare și sunt foarte bune izolatoare, făcând transferul termic mai greoi; pe de cealaltă parte materiale mai conductoare sunt, de exemplu, ceramica.


Ești interesat de o soluție de încălzire în pardoseală?

Specialiștii noștri îți stau la dispoziție cu soluția potrivită pentru casă și confortul tău:



Întrebări frecvente despre încălzirea în pardoseală


Unde se poate instala încălzirea în pardoseală?

Încălzirea în pardoseală poate fi instalată în orice tip de încăpere. Instalarea încălzirii în pardoseală se face în funcție de planul locuinței tale.

De asemenea, pentru alte tipuri de încăperi precum etaje de birouri sau chiar săli de sport.

Se poate monta termostat care să controleze căldura?

Pentru un confort termic sporit este chiar recomandat să se monteze termostate de ambient în toate zonele de interes, deoarece fiecare încăpere are particularitățile sale din punctul de vedere al pierderilor de căldură sau a temperaturii optime.

Cât de greu se încălzește camera?

Intervalul de timp dintre momentul pornirii sistemului și cel al atingerii temperaturii ambientale dorite nu este unul standard, deoarece este influențat de o serie de factori cum ar fi:

• temperatura exterioară
• gradul de izolare termică a clădirii
• configurația sistemului de încălzire în pardoseală (tipul izolației, înălțimea șapei, tipul pardoselei, pasul de dispunere a țevilor, temperatura agentului termic)

Sub rezerva celor menționate, intervalul de timp pentru prima pornire sezonieră ar trebui să fie de 2-8 ore, după care sistemul trebuie doar să compenseze pierderile de căldură prin păstrarea temperaturii ambientale setate.

Pot achiziționa toate produsele necesare instalării dintr-un singur loc (magazin) ?

Da, sistemele complete se regăsesc în portofoliul de soluții Radox. Împreună cu specialiștii nostri, putem identifica soluția corectă pentru fiecare casă sau spațiu de birouri.


Cât mă costă?

O ofertă corectă și completă se face punctual pentru fiecare aplicație, iar valoarea acesteia depinde de tipul plăcii pe care este montată țeava, tipul și calitatea țevii folosite, particularitățile finisajului pardoselii, precum și de modalitatea de reglaj a temperaturii agentului termic sau a nivelului de automatizare și control.

De asemenea, prețul final depinde și de mărimea suprafeței, atât la nivel de proiect cât la nivel de cameră. Mai exact, un sistem de încălzire prin pardoseală montat într-un spațiu mai mare va avea un preț pe metru pătrat mai mic decât un sistem instalat într-un spațiu mai mic.

Soluțiile complete pentru încălzire în pardoseală trebuie să conțină: placă cu nituri pentru prinderea in condiitii optime a țevii; aditiv pentru șapă; țeavă tip PEX; distribuitor echipat cu debitmetre astfel încât apa să ajungă cu debit suficient pe toată lugimea circuitului până la camere; colector echipat cu servomotoare pentru controlul precis al temperaturii ambientale; grup de pompare și amestec pentru circulația corectă a apei prin țevile din pardoseală și pentru menținerea temperaturii constante proiectată; sistem de control al temperaturii din cameră, ideal structurat pe zonele de interes.

Orientativ, investiția pentru un sistem complet și corect calculat variază între 29 de euro și 39 de euro pe metru pătrat, inclusiv TVA.

Sursa de apă caldă provine de la o centrală de apartament sau din rețeaua RADET?

Sursa de apă caldă necesară unui sistem de încălzire în pardoseală trebuie să provină de la o centrala termică.

Este posibil să punem încălzire în pardoseală la parter și calorifere la etaj?

Da, este posibil. Mai multe detalii pentru această variantă puteți obține de la specialiștii Radox.

Principial, pentru această variantă se montează un distribuitor cu grup de amestec pentru etajul cu incălzire în pardoseală și un alt distribuitor pentru etajele unde se doresc calorifere.

Care sunt cele mai bune finisaje în cazul unei încălziri în pardoseală? Pot pune și parchet?

Performanțele unei încălziri în pardoseală depind foarte mult și de finisajul pe care l-ați ales. În mod ideal, acesta trebuie să aibe un nivel bun de transfer termic. În condițiile utilizării unui finisaj compatibil cu sistemele de încălzire în pardoseală, un metru pătrat de încălzire în pardoseală poate produce o putere maximă de 100 W.

Finisajele cu nivel bun de transfer termic ar fi: gresie, piatră (ex. marmură sau granit), parchet laminat, parchet mulți stratificat cu o grosime maximă de 15 mm.
Puteți alege și parchet masiv, însă, sistemul trebuie proiectat în funcție grosimea acestuia. Cu cât este mai gros, cu atât este mai puțin bun transferul termic.

Există și modele de mochetă pretabile pentru încălzirea în pardoseală, însă, ca și în cazul parchetului de lemn masiv, trebuie ținut cont de grosimea acesteia.

Ai o întrebare legată de încălzirea în pardoseală?

Consultații noștri îți stau la dispoziție și îți pot răspunde la orice întrebare ai:



De ce să aleg soluția voastră?


Giacomini Istorie și Tradiție


De la inființarea companiei, pe malul lacului Orta, apa a jucat un rol central pentru noi. O folosim pentru încălzire și răcire, o distribuim și o măsurăm, lucrăm cu ea zilnic. Apa înseamnă inspirație pentru noi și reprezintă elementul ideal care să ne ajute să ne concentrăm asupra bunăstării umane.

Povestea companiei noastre începe în San Maurizio d'Opaglio, în provincia Novara în 1951, când Alberto Giacomini a început să producă componente mici de alamă folosind un strung. Câțiva ani mai târziu, compania s-a mutat într-un nou amplasament de 1500 mp, aflat încă în San Maurizio d'Opaglio: acest punct a marcat începutul unei căi constante de creștere, condusă de dezvoltarea de produse și sisteme inovatoare și de impulsul nostru instinctiv către comercializarea lor peste granițele Italiei.

După primii ani de boom ai afacerii, prima filială externa a fost fondată în Waldbröl, Germania, în 1961; la acea vreme, această țară europeană era lider in tehnologie și calitate. În 1968, am devenit prima companie din industrie care a avut un laborator de cercetare dedicat controlului calității producției, testării funcționale a produselor și cercetării noilor tehnologii inovatoare. În același an, am câștigat Oscarul pentru export, care a recunoscut în special activitățile comerciale întreprinse cu America în acea perioadă.

În 1972, uzina de forjare de la Castelnuovo del Garda, în provincia Verona, a devenit parte a grupului Giacomini. În 1974, am devenit o societate pe acțiuni. În acești ani, compania a atins, de asemenea, un alt moment de cotitură important: am evoluat de la simplul producător de componente individuale și am început să ne facem un nume că furnizor de sisteme integrate.

La începutul anilor optzeci, am lansat Programul 80, gama de supape cu opțiune termostatică și capete termostatice care ne-au făcut celebri. În 1986, am obținut certificarea BSI, o dovadă a politicii companiei care vizează menținerea și îmbunătățirea calității prin proceduri formale.

La începutul anilor nouăzeci, a luat avânt inovatorul proiect „Giacomini Consulting”, prin care: oferim un serviciu specializat de formare a partenerilor și instalatorilor; oferim asistență în proiectarea sistemelor, cu consultanți tehnici specializați și pachete software specifice.
În 1994, în zona industrială din San Maurizio d'Opaglio, s-a născut „Divizia de materiale plastice”, pentru producția de țevi și componente polimerice. „Fabrica de plastic” a fost găzduită într-o clădire (36.000 mp) proiectată conform celor mai avansate standarde internaționale.

În timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006, am fost invitați să expunem la Casă Italia proiectul nostru inovator de arzător de hidrogen, dezvoltat de departamentul nostru de cercetare și dezvoltare.

Unitatea de producție originală din San Maurizio d'Opaglio a fost extinsă în 2007 cu o nouă structură care, deși păstrează importante caracteristici industriale, a fost concepută cu respect pentru mediu și pentru oamenii care locuiesc și lucrează în el în fiecare zi. Energia geotermală și solară, arzătoarele cu hidrogen și sistemele radiante caracterizează această unitate de producție modernă.

Suntem lideri mondiali în producția de componente și sisteme pentru distribuția de încălzire, răcire și apă caldă menajeră, pentru utilizare în sectoarele rezidențial, terțiar și industrial. Prezența noastră internațională este stabilită, cu noi filiale și birouri de vânzări deschise în întreaga lume. Brazilia, Thailanda, Canada, India și Turcia sunt cele mai recente exemple.

Componentele și sistemele noastre îndeplinesc cele mai stricte standarde internaționale și oferă tehnologii de înaltă calitate și inovatoare. În 2010, am obținut certificarea integrată a calității, sănătății, siguranței și a mediului, în conformitate cu standardele UNE-EN ISO 9001, OHSAS 18001 și EN ISO 14001.

Viziune și Misiune


Produsele noastre dau viață apei oferind servicii utile și bunăstare oamenilor. Acasă, la birou, la serviciu și oriunde curge apă, este încălzită sau răcită - există un produs Giacomini.

În viitor, clădirile nu vor fi doar un „acoperiș deasupra capului” ci un epicentru pentru sănătatea noastră, bunăstarea, relațiile personale și profesionale. Că atare, ele vor deveni mai mult decât simple clădiri - vor deveni din ce în ce mai mult medii în care lumina, temperatura și apa vor fi folosite cu o mai mare inteligență și un sentiment sporit de responsabilitate.


Într-un astfel de scenariu, misiunea noastră este de a deveni cel mai important producător de componente și sisteme care utilizează apa pentru încălzirea și răcirea clădirii, gestionarea consumului de apă potabilă și energie termică de către persoane și stingerea incendiului. Vrem să realizăm acest lucru cu un impact minim asupra mediului.

Grupul Giacomini


Cifra de afaceri de 200 de milioane, din care peste 80% provine de pe piețele externe, cu 3 unități de producție în Italia, 20 de filiale internaționale, 900 de angajați și 70 de tone de alamă prelucrate în fiecare zi.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante numere în ceea ce privește grupul nostru, iar acum ne clasăm printre liderii mondiali în producția de componente și sisteme de încălzire, răcire și distribuție a apei calde menajere, pentru utilizare în medii rezidențiale, industriale și comerciale.

Parteneriatul Giacomini by RADOX


De peste 25 de ani parteneriatul Giacomini by RADOX oferă pe piața din România cele mai bune soluții pentru componente și sisteme care utilizează apa pentru încălzire și răcire, gestionarea consumului de apă potabilă și energie termică și stingerea incendiului.

În 1997, am montat printre primele sisteme de încălzire în pardoseală din România, dar și primul tavan radiant din România, tot în același an.
Am livrat sistemele complete de încălzire în pardoseală către: bazine olimpice, hoteluri de cinci stele, clădiri rezidențiale, biserici, clădiri de birouri, case și apatamente – toate acestea, încă din 1997, fără niciun incident sau defecțiune.


Ce spun beneficiarii noștri


  • Am fost sfătuit de un coleg să optez pentru încălzirea în pardoseală și sunt foarte fericit de alegerea făcută. Costul instalației va fi amortizat, din economiile rezultate în facturi. Merită din plin !!

    George MarinMarketing Manager (casa, 165mp)
  • " Am instalat sistemul de încălzire în pardoseală și sunt foarte mulțumit de achiziție. Temperatura se poate modifică foarte ușor cu ajutorul termostatului în funcție de nevoile personale. "

    Florin DiaconescuAnalist Media (apartament, 68mp)
  • " Eu și soțul meu avem încălzire în pardoseală de doi ani și suntem foarte mulțumiți. Avem costuri mai mici la consum și pot lasă copiii să se joace în voie pe pardoseala caldă. "

    Ioana SimaAntreprenor (casa, 135mp)

Sunt interesat de o soluție de încălzire în pardoseală

Consultanții Radox îți stau la dispoziție pentru a-ți răspunde la orice întrebare legată de soluțiile noastre de încălzire în pardoseală adaptate locuinței tale astfel încât să ai un confort.

Tot ce trebuie să faci este să ne furnizezi datele tale de contact, eventual împreună cu un plan al locuinței și noi te vom contacta ca să găsim împreună soluția cea mai avantajoasă pentru tine.